Tausta ja toiminta

Asikkalan Urajärvellä, saman nimisen järven rannalla, sijaitseva Urajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Tila tuli suvun haltuun vuonna 1672.

Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849 – 1917) ja Hugo (1851 – 1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa ylläpidettäväksi kartanomuseona kuolemansa jälkeen.

He itse aloittivat museon kokoamisen kartanon sivurakennukseen, ”muistojen hiljaiseen taloon”. Myös upea puistokokonaisuus kuuluu museoalueen nähtävyyksiin. Sisarukset muun muassa rakennuttivat ulkomaanmatkojensa inspiroimana kauniin maisemapolun kiertämään tiluksia.

Museona kartano avattiin vuonna 1928, reilu kymmenen vuotta myöhemmin viimeisen omistajan poismenosta.

Suomen Muinaismuistoyhdistys, jolle sisarukset kartanonsa testamenttasivat, luovutti kartanomuseon valtiolle eli Museovirastolle 1986, joka ylläpiti museotoimintaa aina kesään 2015 asti.

Vielä muutamaa vuotta aiemmin kartanossa toteutettiin täydellinen restautointi niin sisä- kuin ulkotiloissakin, kartanon ulkoväri muun muassa palautettiin siihen asuun, jossa se testamentattaessa oli.

Loppuvuodesta 2015 Museovirastossa läpikäytyjen säästötoimenpiteiden seurauksena Urajärven kartano, muutaman muun ohella, päätettiin sulkea. Kyläläisemme järjestivät asian tiimoilta muun muassa nettiadressin sekä yhdistykset erikseen vetosivat Museovirastoon, ja myös opetus- ja kulttuuriministeriin, jotta sulkemiselta säästyttäisiin. Lopputulema siltikin oli sulkeminen.

Kartano on kuitenkin hyvin monelle niin kyläläiselle, kesäasukkaalle kuin muullekin rakas ja tärkeä, joten yksissä tuumin perustimme yhdistyksen, jonka tarkoituksena on tulevaisuudessa turvata museotoiminta Urajärven kartanossa.

Jäsenmaksuilla, lahjoituksilla ja tuilla pyrimme pitämään kartanon avoinna ja opastukset käynnissä ainakin kesäaikaan. Resurssien mukaan tarkoitus on järjestää erilaisia teemaopastuksia ja muuta toimintaa kartanon alueella.

 

Mikäli sinäkin koet kartanon rakkaaksi tai ylipäänsä Suomen kulttuurihistorian omaksesi, voit liittyä Urajärven Kartanon Ystäviin! Lisätietoja liittymisestä Jäsenyys -sivulla.